Je hebt verschillende keuzes in het leven

Gisteravond zat ik een film te kijken, ‘Love Actually’. Een film over, je raad het vast al, de liefde. Op gegeven een moment kwam er een stuk in de film voor over keuzes maken. En de volgende vraagstellingen kwamen in me op. Doe je iets wel of niet? Hoe reageer je? Zak je in de emotie die je bij de situatie voelt of neem je er afstand van om er neutraal naar te kijken. Welke keuze maakt je en durf je te kijken naar wat je voelt.

Je hebt verschillende keuzes bij ieder moment in je leven. En verrassend genoeg is iedere keuze ook goed. Het leid je naar iets nieuws. Het leid je naar een nieuwe ervaring als je durft open te staan voor wat je voelt. Je vraagt je nu misschien af, maar als ik een keuze maak en er later spijt van heb, dan is het te laat. Maar het enige wat je dan mag doe is je keuze herzien. Je kunt altijd een ander keuze maken.

Het klopt dat je inderdaad een bepaalde weg bent ingeslagen en een terugweg is er niet. Je kunt alleen vooruit. Maar zie het niet als een fout die je hebt gemaakt. Zie het als een ervaring. Je weet nu tenminste dat je de keuze die je hebt gemaakt niet meer wilt maken. En kom je een zelfde soort situatie weer tegen, weet dan dat je een andere beslissing mag nemen. Je bent wijzer geworden door de ervaring die je had. Je hebt weer een stukje meer levenservaring opgebouwd.

Het leven is een zoektocht. Maar mooi om te ervaren

Het leven is een zoektocht, en een verdomd mooie ook! Nee, het is niet altijd makkelijk, maar hé, dat is toch juist leuk? Daarbij heb je ook de keuze hoe je bijvoorbeeld op je ellende reageert. Als je in een soort van negatieve spiraal zit, (dit is persoonlijk omdat jij het als negatief ervaart) weet dan dat je een keuze hebt. Neem afstand van dat gevoel en kijk eens echt. Vraag jezelf eens echt af wat het probleem is en zoek naar een mogelijkheid om het om te zetten. Oh ja, en wees dankbaar voor je situatie. Je kunt er immers van leren!

Dankbaarheid is de sleutel

Naar mijn idee is dankbaarheid is de sleutel, tot het keren van je miserie. Problemen maak je namelijk zelf omdat je het zo ervaart. Het is de identificatie met de situatie die ervoor zorgt dat je iets als een probleem ziet.  Wees er dankbaar voor en zie het als uitdaging om er het goede mee te doen. Zak niet weg in zelfmedelijden omdat het je niet helpt tot een oplossing te komen. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat zelfmedelijden, en het in een slachtofferrol kruipen, geen doel heeft. Het leert je wel degelijk iets…

Maar met dankbaarheid over alles wat er in je leven is, kom je verder. Het keert de situatie indien nodig, en zorgt voor een objectievere kijk naar je leven. Je krijgt zo lucht en de oplossingen komen dan vanzelf op je pad. Ook nieuwe situatie zullen zich creëren in plaats van dat ze zich herhalen. Want zou je niet kiezen voor dankbaarheid maar voor die slachtofferrol, dan zal de situatie ook voorbij gaan. Alleen heb je er dan niet van geleerd en komt het terug op je pad, tot je er wel je les uit haalt.

Zorg er dus voor dat je goed kijkt naar de situatie. Dat je met open hart voelt wat er te voelen valt en er dankbaar voor bent omdat je weet dat het een ervaring is. Het leven op aarde is niet eindeloos dus leer wat er te leren valt voor jezelf. Weet dat het leven een evolutie is waarin je ervaring mag opdoen om bewustzijnsgroei te creëren. Je kunt alleen maar groeien.