Ervaringen, ze zijn subjectief, relatief en altijd eindigend in deze wereld.

Je kunt deze wereld vanuit verschillende oogpunten bekijken. We hebben allemaal ervaringen. Leuke en minder leuke of zelfs hele vervelende. En natuurlijk is er niks mis mee om een leuke ervaring te hebben. Bijvoorbeeld liefde of humor, gezellig samen lachen om een film, in een attractiepark of op een mooie plek tijdens een fijne en misschien zelfs welverdiende vakantie. We genieten van deze ervaringen en kunnen ze ook creëren door andere dingen te doen die in deze wereld nodig zijn om de leuke dingen te bereiken.

Werken is in deze wereld belangrijk omdat je hiermee je geld verdient en werk kan heel leuk zijn mits je iets doet wat je ook daadwerkelijk leuk vindt.
Maar even zo goed kan werken voor jou ook een slechte ervaring zijn. Misschien omdat je ziet in wat voor wereld we leven of simpelweg omdat het niet die ene baan is waar je energie van krijgt maar die je leegzuigt.

Maar goed, ik dwaal af. Je hebt dus goede en slechte ervaringen. En dit ervaren is subjectief omdat wat goed voelt voor jou, voor mij totaal het tegenovergestelde kan zijn. Maar waarom hebben we deze ervaringen?

Elke ervaring geeft ons een kans om iets anders te proberen. Het laat ons mogelijkheden zien en verteld ons dat we naar ons innerlijk wezen mogen luisteren. De ervaring verrijkt ons, ook al – en zeker bij een zogenoemde – slechte ervaring, denken we dat dit niet zo. Maar het geeft ons nieuwe mogelijkheden en/of laat ons inzien dat we beter een andere keuze kunnen maken of onszelf bijschaven.

Maar vanuit ons menselijk oogpunt is dit lastig te begrijpen, omdat we voelen. We voelen pijn, verdriet en misschien andere ongemakkelijk emoties of er is fysiek iets aan de hand. En sommige ervaringen zijn menselijk gezien, niet terug te draaien of te veranderen. We zullen er, hoe moeilijk ook, mee moeten leren leven.

Als voorbeeld hiervan kan ik je zeggen dat ik nooit last heb gehad van mijn handicap. Ik zit al zo goed als heel mijn leven in de rolstoel. Simpel omdat ik op mijn 13e levensjaar ervoor gekozen heb om steeds meer in de rolstoel te gaan zitten. Het maakte het leven makkelijker en ik werd niet meer voor Donald Duck of pinguïn uitgemaakt. (overigens vind ik het nu wel grappig). Maar nu, menselijk gezien, weet ik niet meer wat ik moet doen, ik baal enorm van mijn nierproblemen.

Nierfalen hebben voelt heel naar, omdat ik niets ervan voel of merk. Alleen heb ik soms een wat slechte smaak in mijn mond en ben ik wellicht wat vermoeider.  En nu ben ik pas geopereerd en hebben ze een buik katheter in gebracht zodat ik kan gaan buikspoelen over een paar weken. Zo ontlast ik de nieren van het vuil wat in mijn bloed achterblijft. En nog belangrijker, ik blijf leven.

En weet je, ik heb het er moeilijk mee, hoewel ik me, en dat kan na het schrijven van dit stuk niet echt meer, groot houd. Ik wil niet continu klagen over wat er aan de hand is. De andere kant hiervan is ook dat je dit alles, en nu kom ik op mijn volgende punt, ook nog vanuit een ander oogpunt kan bekijken.

De ervaringen die wij hebben zijn, of je ze nou als goed of slecht ervaart, allemaal relatief. Ze vertellen ons iets. Maken het ons soms behoorlijk lastig en geven, en ze geven inzichten. En ook al merken we daar niet zoveel van – immers we BE-leven het leven,  we groeien ervan in bewustzijn. Ons bewust ZIJN wordt groter en groter door onze ervaringen. En daarbij, de ervaring – en zeker als deze voor het leven is – zoals mijn handicap bijvoorbeeld, stopt wanneer ik dit lichaam verlaat. Het is dus eindig.

Tot slot; Je ervaringen aanvaarden en accepteren vanuit het NU

Dus het is belangrijk te aanvaarden wat er in het nu is. Wat verteld het me? Wat zou ik anders kunnen doen? Of hoe kan ik er naar kijken zodat ik me minder ellendig voel als ik weet dat ik er niet aan kan ontsnappen?

Echter, terugkomend op ervaringen die niet te veranderen zijn. De mens is een krachtig wezen. We zijn tot veel in staat. Ik ben er van overtuigd dat, wanneer je mindset goed is en je luister heel goed naar je lichaam en handelt er ook naar, dat alles te veranderen is. Alles is immers bewustzijn.

Dus geen zorgen lieve mensen  en stay strong. Het is immers eindigend dus overleven doen we het.
Universeel gezien dan…