Angst is maar een gevoel

Het thema angst en had voor mij persoonlijk grote betekenis in hoe ik in het leven stond. Toch wilde ik dit, met een persoonlijk tintje, delen met jullie. Omdat ik het gevoel heb dat meerdere mensen er in meer of mindere maten wat aan gaan hebben.

Ik was aan het lezen in het boek ‘spoedcursus verlichting’ en las een stuk over emoties. Er werd gezegd dat de schrijver zijn emoties had weggestopt, door er niet naar te luisteren. Een andere man had hem jaren later de tip gegeven om door zijn emoties heen te gaan.

Dit is beter omdat je mag voelen dat je emoties hebt. Deze emotie hoef je niet te ontkennen en daarbij mag je je bewust worden van het feit, dat je de keuze hebt hoe je met de emotie omgaat. Vervolgens ben ik eens gaan onderzoeken wat dit energetisch inhoudt en ben ik tot de ontdekking gekomen dat hier zelfvertrouwen en angst mee van doen heeft. Ik werd de laatste tijd vaak aangeraakt in mijn nierstreek en ik heb last van mijn nieren. Dit zou goed eens een oorzaak kunnen zijn, omdat, als je te lang rondloopt met geestelijke pijn het over kan gaan in iets lichamelijks. Maar goed dat is een ander onderwerp.

Maar angst dus…

Ik ben me gaan realiseren dat angst helemaal niet zo slecht is. Het is maar een gevoel en op het moment dat je er doorheen gaat heeft angst geen vat meer op je. het zal dan transformeren naar liefde. Let wel, angst blijft bestaan alleen je gaat er anders mee om.

Toen ik een stukje van de serie ‘The Ghostwisperer’ opzette, en zag hoe zij met angst, of een naar gevoel omgaat realiseerde ik me nogmaals dat ik een keuze heb. Dat angst maar een gevoel is, of dat het een boodschap bevat om een ander te helpen. Bijvoorbeeld als iemand boos is en het lijkt alsof die boosheid op jou gericht is. Het gevoel van angst is er dan wel maar als je luistert en de moed hebt verder te kijken, transformeert het vanwege de duidelijkheid die je krijgt in de situatie.

Je komt er dan waarschijnlijk achter dat je, je niet hoeft te identificeren met de het gevoel. Angst wil namelijk niet altijd zeggen dat er gevaar is. Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld de angst voor spinnen. Veel mensen hebben angst voor spinnen maar die angst is gebaseerd op iets wat zou KUNNEN gebeuren. Er is dus niet direct gevaar maar het is een angstig gevoel van ‘stel dat’.

Het inzicht wat ik zag in de film ‘As above So below’.

Wat ik lastig vond zijn de schrikmomenten in een enge film. Dus besloot ik een thriller te kijken. Ik wilde graag door mijn angst heen omdat ik nu wist dat ik een keuze heb.

Ik zette de film ‘As above So below’ aan. Een film over een vrouw die opzoek is naar de steen der wijzen, en daarvoor samen met een team, door de poorten van de hel moet om deze te vinden. Onderweg komen ze angsten en gevaren tegen die ze moeten overwinnen, om weer terug te keren naar het oppervlak van de aarde. Maar dan komt die vrouw er uiteindelijk achter dat haar angst geprojecteerd wordt vanuit haar innerlijk.

Zij creëert zelf dus haar angst en is ook de enige die het kan stoppen. En dit inzicht verteld ze aan de anderen in de film zodat zij hetzelfde doen. De film moet je echt zien, mega goed al zeg ik het zelf. Naast die schrikmomenten in films ken ik natuurlijk meerdere angsten die ik nu stuk voor stuk ga proberen te transformeren, door er anders naar te gaan kijken.

Alle gevoelens die onder angst vallen, bijvoorbeeld afgunst, schuldgevoelens, boosheid, jaloezie, dienen geleefd en getransformeerd te worden. Vraag je af waarom je dat voelt en waar je behoefte aan hebt. In mijn praktijk help ik mensen
naar hun emoties te kijken.

De uiterlijke wereld is een reflectie van je innerlijke wereld.

Mensen laten jou onbewust zien wat in jou speelt om jou bewust te maken, zodat je indien gewenst een andere besluit kunt nemen. En tegelijkertijd, wanneer dat nodig is, ben jij ook een spiegel voor hen. Dit is best ingewikkeld omdat het vaak onbewust is. Maar ik heb het nu al zo vaak gezien en mogen ervaren dat ik inmiddels wel weet dat het zo is. Voel dus goed wat je voelt. Loop er niet voor weg. Kijk ernaar en kijk wat zich buiten jezelf aan je projecteert. Kruip niet in een slachtofferrol maar neem verantwoordelijkheid over je gevoel.

Zo kom je tot bewustzijnsgroei en kun je weer nieuwe ervaringen op doen.